Tusen Procent

Det handlar om digital skyltning
Startsida / Digital konst på frammarsch

Digital konst på frammarsch

Har du hört talas om konstverket Everydays? Det är ett digitalt konstverk som såldes för några veckor sedan för den svindlande summan om 69 miljoner dollar.
Digital konst har blivit hett och omsätter nu mångmiljardbelopp framförallt så har det blivit stort i USA. Det var det prestigefyllda auktionshuset Christie’s sålde torsdagen den 11e mars konstnären Beeples digitala NFT-konstverk ”Everydays: The first 5 000 days” för en summa motsvarande 585 miljoner svenska kronor.

Digital konst kan bestå av olika typer av bilder, filmklipp eller animationer. Genom tekniken NFT  (”Non fungible token”) kan ägaren få ett form av äkthetsbevis där ägarskapet blir digitalt och lagras i en så kallad blockkedja. Det gör att även om konstverket finns online och kan ses av alla så finns det en person som har äganderätten till konstverket.

Digital konst kan ta alla möjliga former till exempel så finns det nu en ägare till Twitters grundare Jack Dorseys första twitterinlägg någonsin. Tweeten ”just setting up my twttr” såldes den 21a mars för 2,5 miljoner dollar, pengar som Jack Dorsey skänker till välgörenhet.

Nyan Cat som är en animation av konstnären Chris Torres, fyllde 10 år i april förra året, och för att uppmärksamma tillfället släpptes en unik utgåva av den ikoniska GIF:en ut på auktion den 2a april. Auktionen pågick under 24 timmar och den flygande katten såldes för 500 000 dollar.

Det är bara några exempel. Den digitala konsten är på frammarsch och ett bra sätt att visa den är… på digitala skärmar 🙂

By Mike Winkelmann (Beeple) – nytimes.com, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=67500565